"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Tänkte lära mig att fotografera....

Tomas Melderts blogginlägg  http://www.fotosidan.se/blogs/meldert/42337.htm fick mig att börja fundera. Det kanske är dags att sluta knäppa bilder och börja fotografera istället. Under vintern så har jag mer eller mindre tappat all fotoinspiration. Inte bara fotoinspiration föresten, jag har tappat all inspiration. Vintern är inte min tid helt enkelt.

Så  jag kom på att det kan vara en bra tid att lära mig fotografera. Har länge tänkt att jag måste lära mig fotografering med manuella inställninga,r men aldrig haft tillräcklig ro att analysera vad jag gör, vilket krävs om man skall lära sig. Så jag har fortsatt att mestadels använda kamerans automatiska inställningar. Men nu var det dags. Jag tog fram Bruksanvisningen för kameran (Panasonic LX3), surfade runt på fotosidan och flickr samt öppnade boken "Kreativ fotografering med rätt exponering" av Bryan Petersson som jag köpte på fotomässan 2008.

På LX3:an kan man ställa in fyra personliga inställningar. Så jag ställde in fyra olika inställningar, tog kameran och vandrade ut. Lite befriande på så sätt att motivet egentligen inte spelade någon roll. Här gällde det att komma underfund med hur kameran fungerade inget annat. Det blev en salig röra av  olika format, färg och svartvit och alla möjliga motiv. Jag kom hem med över 100 bilder, alla motiv skulle ju fotas med alla inställningar samt med automatiken ;-)

Här några av bilderna...

De här två Grand Danois syskonen blev mitt första offer. Här kommer husse...

Sedan kom jag fram till Ludvika Ulrica kyrka...

Här vid järnvägen var en bra plats att testa olika inställningar...

Den här butiken hade av någon anledning cafébord och stolar utanför entrén

Ett tappert försök till gatufoto...

Til lslut en cykel i snön

Min analys då? Jo, nu skall jag bestämma mig för en eller två inställningar och försöka lära mig detta med Bländarvärden.

En sak i taget, det är mycket att lära... 

www.ingelaring.se

Inlagt 2010-02-07 16:36 | Läst 5689 ggr. | Permalink
Grattis får jag nog säga till första bilden.
Svarta hundar i snö, kan det bli svårare?

Jag skulle också behöva läsa på om min LX3 även om vet hur bländarvalet påverka resultatet.
Färdiga personliga inställningar verkar var en bra idé.
mvh
Pa
Svar från Ingela Ring 2010-02-07 20:27
Tackar. Visst inser jag att svarta hundar mot vis snö är svårt. Men jag är tillräckligt okunnig för att bara fota på och så här blev resultatet.

Vad gäller LX3 så verkar det finnas betydligt mer i kameran än vad jag förstår, men jag får ta en bit i taget. Målet är att jag förstått en del till sommarens semester som förhoppningsvis skall gå till Frankrike.
Man kan bli lätt knäckt av digitalkamerans många inställningar. Själv behärskar jag inte helt min kamera trots flera års flitigt studium av manualen, som för övrigt är löjligt tjock. Men jag har väl lite hjälp av att jag har erfarenhet från den analoga tiden.

Vad jag själv började experimentera med var dels på vilken yta kameran skulle mäta exponeringen. Körde i början spot, nu utforskar jag centrumavvägd. Vidare så har jag testat manuellt bländarförval en hel del. Man kan påverka skärpedjupet på det sättet och få diffus bakgrund, men det kanske inte funkar så bra på en kamera med så liten sensor som LX3.

I alla fall ser man på dina bilder att LX3 presterar bra. Eller om det är fotografen som presterar bra :-) Har du tagit de svartvita bilderna i färg och konverterat sedan, eller med kameran inställd på svartvitt, och sedan JPG-format från kameran? Svartvitt är just en av de saker som jag aldrig lyckats riktigt med, så jag har givit upp det för stunden.

Om man lär sig tekniken kan man nog göra bättre bilder. Det känns ibland för mig lite som om tekniken stod i vägen. Enda sättet att lösa det är förmodligen att lära sig bemästra den riktigt bra.
Svar från Ingela Ring 2010-02-07 20:45
Många inställningar finns det, även på min lilla LX3. Det är lite det som är kruxet. Dels att lära sig fotoinställningar, dels att lära sig göra dessa på den kamera man har. Tittade på Leica X1 på fotomässan och det verkade väldigt enkelt med att en del inställningar fanns på "rattar". Men det är mycket pengar 17.000:-, så det får nog vänta ;-)

De svartvita bilderna har jag tagit med svartvit inställning. Det var en av mina tester, om kameran eller jag konverterade bäst, kameran vann.

Vad gäller om det är kameran eller jag som står för resultatet får du själv avgöra. Tittar du in på min profil och mina bilder så är många foton tagna med mina tidigare kamerorna ;.)

Tror dock som du att behärskar man tekniken så kan man få ännu bättre bilder... Så vi får väl helt enkelt jobba på...
Verkligt intressant det där, att kameran konverterar till sv/v bättre än du! Tänk, jag har inte prövat på min kamera, måste göra det. Den står alltid på RAW, och då är inställningen för sv/v utan effekt. Men man kan ju spara i RAW+JPG också.

Det är så sant, det är bara att jobba på :-) Men roligt är det!(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg