"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Frence 2010.... Ezé en medeltida stad....

Ezé är en av alla dessa medeltida städer i Frankrike. Det som är speciellt med Ezé är läget. Det är byggt höggst uppe på en bergstopp med utsikt över medelhavet och Nice. Staden ligger norr om Nice på vägen mot Monaco. Som många andra gamla städer är det en riktig turistfälla. Som vanligt är rådet att försöka besöka staden tidigt på förmiddagen före alla andra turister, något som vi misslyckdes med denna gång.

Blandade bilder från Ezé

alla foton tagna med Panasonic LX3

Mina foton från Frankrike:   

www.ingelaring.se

Inlagt 2010-08-17 20:00 | Läst 7813 ggr. | Permalink
Jag tycker de är så oerhört mysiga, dessa små medeltidsstäder. Det skulle ju vara möjligt att bygga på ett lite mer spännande sätt nuförtiden också, att komma bort från fyrkantighetsterrorn. Men nej... jag skulle inget säga om att de rev gamla miljöer (som t ex i Stockholm) om det nya de byggde var *vackert*. Men nu tycks man tävla i att göra allt så trist som möjligt. En gång i tiden fanns t ex vid Tegelbacken i Stockholm en grön oas som hette Järnvägsparken. När man byggde om tegelbacken så behöll man själva *namnet*. Och så markerade man "park" med lite stiliserade trädornament i kakel längs en murstump. Platsen är så steril att ordet park är en blodig ironi.

Där jag bor nu är kulturen så grund. Visserligen fanns här människor för tusentals år sedan, men de har inte efterlämnat några synliga spår att tala om. Och europeerna började slå sig ned här för drygt hundra år sedan. Om det är något jag saknar ibland så är det en riktigt gammal byggnad eller något annat som minner om människornas verksamhet under sekler. Men det är priset man får betala för allt som är så positivt här, att ett sådant tidens djup inte finns.
Svar från Ingela Ring 2010-08-18 16:34
Det är ofta så att man inte kan få allt. man måste välja. En del av Frankrikes charm är just att det finns så mycket gammal kultur. Jag älskar alla dessa gamla byggnader. Man riktigt känner historiens vindslag. Sedan kan man fundera på hur många av dagens byggnader som står kvar om ett antal hundra år. Inte många förmodligen.... och det kanske är lika bra det ;-)
Jag gissar att det mesta som byggs i dag i alla fall inte kommer att kännas värt att bevaras i hundratals år.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg