"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Faluns Kyrkor och kålpudding.....

Jag har semester denna vecka och i måndags tog jag tåget till Falun för att fota Faluns kyrkor (Stora Kopparbergs kyrka och Falu Kristine kyrka) med nya kameran Ricoh GXR. Kyrkorna påminner om varandra utifrån. Men går man in så får man två helt olika upplevelser...

Stora Kopparberg Kyrka...

Falu Kristine Kyrka....

Egentligen vet jag inte varför jag envisas med att fota kyrkor. Jag har inte "rätt" utrustning, inte ens ett stativ, och behärskar inte manuella inställningar. Men ändå envisas jag. In i kyrkorna ska jag och fota ska jag. Trots svårigheterna eller kanske därför. Minskar man bilderna för webben brukar det bli ok. Men den här gången fick jag några bilder somvar ok i även orginal... Så när jag lärt mig kameran skall jag investera i stativ. Vilket ju egentligen är ett måste vid denna typ av foton.   

Till kvällen blev det kålpudding...

Kålpudding fotad med Ricoh GXR A12, Ricoh GXR P10, Panasonic LX3 i nu nämnd ordning om någon undrar.

Alla kyrkofoton med Ricoh GXR A12 och P10.

Länk till Falu Pastorat med info om kyrkorna

Fler kyrkor jag fotat hittar ni här...

www.ingelaring.se

Inlagt 2010-08-31 22:39 | Läst 6281 ggr. | Permalink
Jag ska väl skamlöst bekänna att mitt intresse för kyrkor är ett arkitekturintresse, med få undantag inget intresse för verksamheten i dem. Fast jag erkänner att arkitekturen i hög grad är präglad av gudstjänsttraditionen.

Jag tittade på webbsajten men hittade ingen info om själva kyrkobyggnaderna. Letade jag inte tillräckligt noga?

Det är i alla fall förbluffande mäktiga katedraler med storslagen arkitektur och vackra valv. Inredningen i Falu Kristine kyrka är ju otroligt magnifik. För mig ser det ut som en barockinredning som renoverats riktigt rejält. Men på sådant är jag ingen expert.

Visst är du hjälpt av ett stativ vid kyrkofoto, av uppenbara skäl. Men jag skulle inte kalla det nödvändigt. Min uppfattning bekräftas ju också av dina foton. Det beror väl lite på vad bilderna ska användas till också. I det här formatet är det i alla fall inget brus i dina foton. Jag har själv kluvna känslor för stativ, det är knöligt att släpa runt på och kan därigenom hindra den fotografiska ambitionen. Men om man har stativ ska det absolut vara en kulled på. Kinohuvudet som tycks vara standard på stativ när man köper dem är det inte roligt att jobba med.
Svar från Ingela Ring 2010-09-01 08:47
Mitt intresse för kyrkor handlar även det om själva byggnaden. För att hitta informationen om kyrkorna måste man först klicka på församlingen till höger. Lite långsökt för oss som är mest intresserade av byggnaden men logiskt för dem som är intresserade av verksamheten.

Tror nog att ett stativ varit bra. Jag visar ju inte direkt upp de bilder som är utan fokus eller överbrusade. Tack för tipset om stativ. Tänkte titta på stativ om jag kommer iväg till fotomässan i höst.

Men jag behöver även lära mig kameran bättre. Den ger fantastiskt bra bilder men är inte lika "ursäktande" som LX3. En nyhet är fokusringen på 50mm modulen. Glömmer bort att jag kan bättra fokus med den och med alla nyheter så glömmer jag det jag kan. Men vana ger färdighet. Hoppas att kursen i "Visuell kommunikation - fotografering" (Högskolan Jönköping) skall hjälpa mig att ta mer kontroll i mitt fotograferande.

Imorgon bär det av till Stockholm och Fotografiska...(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg