"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Julkrubba del 1 ...eller ministudion på ny plats och test av kamerainställningar...

Inspererad av Ernst Göran Westerlunds blogginlägg 24 december med en julkrubba (inlägget) hämtade jag upp den nedpackade julkrubban för att fota. Krubban arrangerade jag och lekte med som barn. Den är av gips (tror jag) och inte så lekvänlig. Jag flyttade figurerna dag för dag så de skulle stämma med bibelns berättelse. Varje år arrangerade jag på nytt sätt allt efter kunskap och inspiration. Tyvärr "lekte jag sönder" en del. Något ben är lite skört och färgen lite sliten här och där. Herdens stav är idag i torkad spagetti och Josefs stav en tandpetare. Visst skulle jag kunna laga bättre idag, men det är en del av krubbans historia att det var så jag lagade den som barn. Den fick följa med mig när jag flyttade hemifrån och har oftast varit framme och arrangerad på olika sätt. I år trodde jag att den skulle vara näst intill omöjlig att få fram ur förådet (länst in längst ner). Men efter Ernst Göran Westerlunds blogginlägg så dök jag in i förrådet och plockade fram den. Plötsligt blev jag riktigt seriös. Jag gick runt i lägenheten för att hitta bra fotoläge. I vardagsrummet på bordet under lampan med fototapeten som bakgrund blev mitt val. Jag valde grå papper som botten och sedan var det dags att testa ljuset. När jag väl börjat så testade jag även olika kamerainställningar och att fota i Raw. Allt i syfte att fota krubban senare. Mitt testobjekt blev olika figurer från krubban, arrangerade i inget annat syfte än att testa ljus och inställningar.  Resultatet blev överaskande spännande...

Två vise män med får....

Till sist min favorit Åsnan...

Nu tror jag att jag vet tillräckligt mycket för att påbörja själva julkrubbefotandet. Det lär ta en stund så jag får nog ta en semesterdag på nya året för detta ;-)

www.ingelaring.se

Inlagt 2010-12-26 21:42 | Läst 3969 ggr. | Permalink
Söta små figurer. Åsnan är jättefin! Du har gått väldigt nära med kameran, så att det blivit ett litet skärpedjup. När du fotograferar hela krubban kan du leka med både belysning och skärpedjup för att få en effektfull bild. Egentligen är en krubba rätt kul som fotoobjekt.

Själv hade jag inte så stora möjligheter att experimentera med min krubbild, eftersom jag tog bilden hemma hos goda vänner. Det var liksom inte läge att flytta krubban till middagsbordet och greja med lampor. Min bild tog jag med blixt, men jag prövade med några olika avstånd i alla fall. Resultatet blev OK, men har man tid och plats kan man säkert göra något mer spännande.
Svar från Ingela Ring 2010-12-28 21:45
Tack för din kommentar. Ger mig lite tankar inför fotandet av krubban. Figurerna är helt underbara egentligen då de är i målat "gips" eller något så blir de inte lika glansiga som de i plast. Laddar inför fotandet. Tänkte försöka fota i dagsljus och då även använda vidvinkel och se ifall det blir bra...(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg