"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Mitt fotoår 2010.... och funderingar framåt...

Nyår är en tid när man brukar sammanfatta året, titta tillbaka, för att sedan gå vidare. Min ambition inför 2010 var att ta mer genomtänkta foton, mer tänk och mindre knäppande.

I augusti fick jag ny kamera Ricoh GXR och under hösten har jag gått kursen i Visuell kommunikation (slutuppgiften ej klar). Detta tror jag gjort att jag kommit närmare mitt mål att göra bilden så färdig som möjligt i kameran, mer tänk mindre knäppande.

En kort resumé av fotoåret

Januari: Ludvika Folketshus med bibliotekets läshörna (mobilbild)

Februari: Vinterpromenad på Högberget (Panasonic LX3)

Mars: Is och snö på Väsman och grått, grått (mobilbild)

April: Påsk med påskgodis (Panasonic LX3)

Maj: Äntligen vår (Panasonic LX3)

Juni: Kanadagäss i Mjölby (Panasonic LX3)

Juli: Semester i Frankrike (Panasonic LX3)

Augusti: Stora Kopparbergs Kyrka i Falun (Ricoh GXR, A12)

September: Stockholm Cityterminalen (Ricoh GXR, A12)

Oktober: Guldflaskor på Sten- och mineralmässa i Västerås (Ricoh GXR, P10)

November: Hösten har kommit (Ricoh GXR, A12)

December: Vintern har kommit till Köpmansgatan (Ricoh GXR, A12)

Det blev även en del Svartvit.

Jag har ställt in svartvit 1:1 som favorit på kameran så det är enklare att byta till svartvit när jag "ser" en svartvit bild.

Även mitt matfotoprojekt till min receptsida fortsatte och fick lite nytändning av nya kameran.

Vad jag kommit att upskatta med min Ricoh GXR är att kvaliténär så bra att Photoshop ofta blir onödigt (förutom för att minska bilderna för webben). Jag uppskattar även allt mer möjligheten att ändra inställningar snabbt och smidigt utan att behöva gå in i menyer. Kameran är dock inte lika "ursäktande" som min gamla kompakt men ger desto större möjligheter.

Mitt mål är att under nästa år fortsätta arbetet mot mer tänk och mindre knäppande. I det ingår att öva mycket för att lära mig kameran och när att använda olika inställningar.

Jag har även blivit inspererad av idén med en bild om dagen som utmaning för mig själv. Jag har så smått påbörjat ett projektet under rubriken"Dagens bild om Lite av varje" . Projektet kommer inte publiceras här då jag tror det blir plottrigt att blanda dagens bild med mitt vanliga Bloggande. Projektet är även ett försök att få min hemsida lite mer levande.

Slutligen önskar jag er alla ett Gott Nytt Fotoår.

www.ingelaring.se

Inlagt 2010-12-31 11:12 | Läst 7391 ggr. | Permalink
Tack för en varierande bukett, förvånas också över hur bra de två mobilbilderna blev.
Svar från Ingela Ring 2011-01-01 13:45
Tack. Under rätt förutsättningar blir mobilbilderna riktigt bra. De är inte så stora men så här på Webben duger de gott..
Utmaningen är alltid hur man kan förnya sig och gå vidare!
Svar från Ingela Ring 2011-01-01 13:47
Så sant som det är sagt. Att välja en bild per dag tänkte jag skulle "tvinga" mig att tänka bild och att öva på kameran är alltid nyttigt..
Många fina bilder och jag tycker att bildkvalitén i dina bilder inte har så mycket med kvalitén på kameran att göra ;) Tycker till exempel att båda mobilbilderna håller hög kvalitet i fråga om motivval och komposition.

Ha det bra

Kurt
Svar från Ingela Ring 2011-01-02 10:00
Tack. Jag tror inte heller att en bättre kamera automatiskt ger bättre bilder. Dock ger en bättre kamera bättre möjligheter. En enkel kamera, som mobilen, ger bara bra bilder vid bra förutsättningar. Inte heller håller bilderna för lite större tryck. Men den är praktisk och ha med sig och som sagt under rätt förutsättningar kan det bli riktigt bra. Ingen av de två mobilbilderna hade blivit tagna om inte mobilen varit med. Eller som en del säger "en bra kamera är den man har med sig" ;-)
Guldvatten!!! Praktiskt att köpa lite guld på flaska, fast ska man dricka det?
fina bilder där min blick dröjde sig kvar längst på kyrkbilden.
Svar från Ingela Ring 2011-01-03 22:13
Inte skall du dricka guld. Du skall titta på det och njuta.... Guld i flaska med vatten ser mer ut än guld utan flaska och vatten... Vackert och en populär present, särskilt till barn.... Kul att du gillade kyrkbilden, Jag tycker om att testa lite andra vinklar på kyrkofoton.... Kyrkorummet har så stor fotograferingspotential så varför alltid ta samma foto....(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg