"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Fotopromenad.... eller test av kamerans auto bracket/gaffling (ricoh gxr)

I årets ambition "mera tänk mindre knäppande" ingår att lära sig kamerans finesser. Det var relativt bra väder idag och igår så jag gav mig ut.  Syftet var att prova kamerans auto bracket/gaffling med modul P10. De visade sig att det fanns fyra olika autob bracket-/gafflingsinställningar.  Exponeringsgaffling som kan läggas ihop till HDR, Färggaffling som tar en vanlig bild, en svartvit och enfärg, Vitbalansgaffling och Focusgaffling. Som tur var visade sig kameran vara "tumvantevänlig" dvs den gick både att fota med och ändra inställningar med när man hade tummvantar på (bra vid -10). En första iaktagelse var att kameran var otroligt snabb vid gaffling. Med tre bilder kändes det nästan som det gick snabbare än vanligt. Med samma funktion på min gamla kompakt behövdes nästan stativ men här fotade jag med maxzoom på frihand med bra resultat. Så har blev det:

Bilderna med exponeringsgaffling använde jag photoshops HDR funktion för att lägga ihop

När man skall använda gaffling och lägga ihop foton bör man inte fota rörliga föremål... Det kan bli ganska konstigt... som denna mycket korta bil...

 

Färgbalansgaffling gav denna bilder i "svartvit" som aldrig blivit fotad annars.

Samma fast i färg.

En svartvit till...

Vibalansgaffling gav dessa tre reslutat.

med exponeringsgaffling och photoshops HDR funktion blev det så här.

Denna bild blev till med focusgaffling. Jag fick fem bilder bara att välja den rätta...

Kameran var så snabb att hitta rätt att jag tror gaffling kan vara en bra inställning vid gatufoto...

Till och med kråkor och skator med maxzoom blev ok...med tanke på förutsättningarna.

Fotandet fick mig att se sådant jag inte sett innan som denna vy med det brun/röda trädet... Har förmodligen inte det minsta att göra med kamerans inställningar ;-)

Nu gäller det bara att minnas detta inför framtida fotograferingstillfällen ;-)

www.ingelaring.se

Inlagt 2011-01-03 22:05 | Läst 15669 ggr. | Permalink
Detta var faktiskt jätteintressant. HDR är väl egentligen tänkt för att skapa mer naturliga bilder. Men det verkar som om de flesta utnyttjade det för att göra märkvärdig colour mapping. Det blir ju effektfullt, men dina bilder härovan motsvarar nog bättre det ursprungliga syftet. Själv jobbar jag aldrig med HDR, bl a eftersom det är så byngligt att släpa runt stativ. Men om det är automatik i kameran blir det ju en annan sak. Det finns visst kameror som lägger ihop exponeringarna i kameran också, det blir ett ytterligare steg mot att göra HDR användbart.

Nu tänker jag förstås på exponeringsgaffling. De andra varianterna har ju andra användningsområden. Men man får se upp så att det inte till sist blir kameran och inte du som tar bilderna :-)
Svar från Ingela Ring 2011-01-04 20:02
Tack. Jag nöjde mig med att testa kameran och Photoshops automatik. Tror inte att jag kommer använda gafflingar särskilt ofta. Jag fick många bilder varav oftast endast en bra. Verkar faktiskt enklare att ta lite tid och ställa in rätt från början. Så jag fortsätter som vanligt. Men det kan ju i vissa sammanhang vara bra att använda gaffling så det är bra att veta hur det funkar. Funderar bara på hur kameran kunde vara så snabb ;-)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg