"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Tre vise män på väg... eller att fota en julkrubba...

Äntligen har jag fotat min julkrubba. Ambitionen var att hinna fota, efterbehandla och publicera blogginlägget innan julen var slut. Nu är det gjort och jag har lyckats med min ambition. På sjävaste julafton satte Ernst Göran Westlund griller i huvudet på mig (igen) genom att publicera ett foto på en julkrubba . Den 26 december berättade jag om min julkrubba och förarbetet inför själva fotandet (inlägget). Anledningen till att jag skulle fota min julkrubba är att den är speciell. Det är min barndoms julkrubba och den är inte i plast utan gips eller någe. Krubban är förvarad i orgonalkartong. En ko har försvunnit annars finns allt kvar (tror jag). Kon "dog" för många år sedan efter att ha knäckt benet och vittrat sönder på grund av att hon förvarats för fuktigt.

För att fota krubban måste den först hämtas från källaren, packas upp och sättas upp samt att "ministudion" skall "monteras".

Studion klar och figurerna uppackade...

Nu dags för fotografering...

Krubban:

...och lite närbilder...

Slutligen:

fåren...

Herden...

kamelen...

...och min favorit Åsnan

Jag testade mina moduler Ricoh gxr a12 och Ricoh gxr p10. I inlägget är krubban fotad med p10  och närbilderna med A12. Helt enkelt för att det blev bäst så. Jag äger ingen flyttbar lampa så jag fotade när det var som ljusast från fönstret och kompletterade med takbelysning och bordslampan.

Nu är krubban nerpackad igen och väntar på nästa jul.

ingelaring.se

Inlagt 2011-01-04 19:40 | Läst 5197 ggr. | Permalink
Trevligt reportage och snyggt fotograferat. Min julkrubba blev aldrig uppackad den här julen, kanske nästa.
Svar från Ingela Ring 2011-01-05 10:53
Tack. Roligt att du tyckte om min berättelse och min historia. Hade det inte varit för Ernst Göran Westlund hade inte min krubba kommit fram heller.
Egentligen kan du ha krubban framme till 20-dag Knut (13 jan) utan att göra våld på traditionerna. De vise männen ska ju enligt traditionen på plats först 13-dagen (6 jan). Vad det nu har för betydelse :-)

Kon som saknas ska nog ha varit en oxe tror jag.
Svar från Ingela Ring 2011-01-05 10:56
Nästa år kanske jag skall sätta fram krubban på riktigt. men då måste jag först köpa någon form av bord till den först. I så fall får nog krubban vara framme till tjugondag Knut. Om den saknade kon var en oxe så var det en väldigt smal oxe, om jag minns rätt ;-)
Det var antagligen fattiga bönder eller herdar som kanske inte hade råd att göda oxen! :-) Den första krubban lär ha visats av Fransicus av Assisi år 1223. Jag är inte så allmänbildad utan slog upp det i Nationalencyklopledin. Så nu är jag mer allmänbildad :-) I alla fall så läser jag i NE:

"julkrubba, avbildning av stallet i Betlehem med oxar och åsnor, ibland även med omgivande landskap, samt med figurer som föreställer Maria, Josef, herdar och änglar, heliga tre konungar med följen samt Jesusbarnet i sin krubba."

Så det är nog en tradition med oxar, men vad vet man? Egentligen behövde väl familjen i stallet mycket mer en mjölkkossa, så att de kunde stärka sig med lite färsk mjölk.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg