"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Hur fotar jag egentligen på semestern....eller vacker by och inte så vacker by...

Har gått igenom mina foton från semestern på Gran Canaria och i vanlig ordning börjar jag fundera på vad jag fotar och varför. En sak jag tänkt på är hur man fotar vackra platser gentemot inte så vackra platser. Vi gjorde två endagsutflykter en till vackra Puerto de Mogan och en till inte alls lika vackra Arguineguín. När jag tittar på mina motivval på de olika platserna tycker jag att de skiljer sig åt. Men istället för en analys visar jag lite typiska bilder från de två platserna.

Först Puerto de Mogan...

Sedan lite från Arguineguín...

Det känns som de olika miljöerna tar fram olika delar av mitt fotande. Min lilla analys är att vackra platser lätt inspirerar mig till lite mer "vykortsfoton" medan "fulare" platser inspirerar mig till ett lite annat fotande...kan tycka ett kanske mer intressant fotande. Skillnaden kanske inte är så konstigt eftersom jag gärna vill fånga min känsla och bild av platsen.  Någon djupare analys har jag inte gått in på men skillnaden blev så påtaglig när jag såg bilderna från de båda dagarna.

ingelaring.se

PS. Om någon mot förmodan vill se fler bilder finns det här ;-) http://ingelaring.se/resor/gran-canaria-2012/ d.s

Inlagt 2012-08-15 22:15 | Läst 3622 ggr. | Permalink
Just så svårt är det att vara neutral i ett dokumentärt fotograferande. Flera bloggar har på senare tid tagit upp frågan och jag skulle välkomna en mer allmän diskussion om vad som styr oss när vi väljer motiv, både på plats och vad vi publicerar. Kanske även skillnaderna mellan bloggbilder och "vanliga" bilder här på FS. Uppskattar dina fina bilder till texten och intressanta reflektioner.
Ha det gott! / Pelle
Svar från Ingela Ring 2012-08-16 20:08
Tack. Jag är inte alltid så bra på att formulera mina funderingar och tankar kring mitt fotograferande. Men jag tycker om att ibland då och då titta igenom vad jag egentligen fotat och hur i olika situationer/miljöer och över tid. Brukar även läsa bloggarna som diskuterar lite mer kring fotograferande och tycker det är intressant och givande även om jag inte deltar så mycket i efterföljande diskussioner. Så även jag skulle gärna välkomna en sådan diskussion. Roligt att du gillade bilderna.
Det är nog så att platsen/situationen påverkar vårt bildseende. Det är lätt att fastna på och fota det vackra även om det finns mindre vackra vyer i samma miljö. Likadant i "fula" miljöer där det kan finnas vackra detaljer. Kanske är det likadant när man fotar människor. Man påverkas nog där också.
Svar från Ingela Ring 2012-08-16 20:12
Visst är det många saker som påverkar vårt bildseende. Men jag tror det kan vara nyttigt att reflektera lite kring detta. På så sätt kanske man inte bara "luras" in i ett visst fotograferande utan lär sig att se mera öppet och göra mer aktiva val. Till exemplet att se det vackra i det fula och se det fula i det vackra
Det ligger nog mycket i vad du säger! Fina bilder var det i alla fall!
Ha en härlig dag!
Svar från Ingela Ring 2012-08-16 20:13
Tack. Jag känner mig mer än vanligt djupsinnig. Kull att du gillade bilderna...
Själv är jag så svag för vackra bilder! Men de måste inte vara vykortsaktiga (vilket jag uppfattar som opersonliga). Jag tycker att dina "vackra" bilder är kalasfina, det skulle vara en brist om du inte hade dem med. Men det är klart att man måste ställa andra sorts krav på rent dokumentära bilder. De ska berätta något väsentligt om platsen. På så sätt funkar dina "fula" bilder väldigt bra, tycker jag. Jag vägrar att välja :-)
Svar från Ingela Ring 2012-08-18 08:29
Tack kul att du gillade mina bilder. Jag tänker lite så här att man kanske kan försöka ta med sig lite av sättet att fota från den inte så vackra platsen till den vackra platsen och tvärs om. Det kanske blir lite andra bilder då kanske....
Kul att se vilken skillnad det blev i bilder.
Svar från Ingela Ring 2012-08-22 09:41
Ja visst blev det skillnad.... Jag får analysera varför lite mer. Tack för kommentaren.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg