"Nästan" bara bilder

"Nästan" bara bilder och lite text. Men ibland kan det hända att det bli lite mer text om något som för tillfället intresserar mig...

Vita färsksaltade gurkor.. & lite annat.

 Vita färsksaltade gurkor är en av de saker jag alltid försöker köpa när jag besöker min hemstad Linköping. Det är så sanslöst gott och verkar inte gå att köpa utanför Östergötland. Här uppe i Ludvika finns bara vad vi kallar "vintersaltad" gurka. Den gurkan når inte i närheten av Vita färsksaltade gurkor. Vita färsksaltade gurkor är en delikatess att avnjutas i skivor som den är. Lite vin sitter gott till. Duger även fint på leverpastejen eller till paté. Men som sagt gurkan står sig bra själv. Missa inte den om ni hamnar i Östergötland, finns i varje livsmedelsbutik värd namnet.

En annan sak jag alltid passar på att köpa är ost. Fin vällagrad opatöriserad ost. Ost som smakar ost, ost som luktar ost. Ost du inte hittar häruppe, varken på ica, hemköp, Lidl och allt vad det heter och inte heller på så kallade delikatessaffärer. Men på Norins ost i Linköping finns det. Där kan man till och med hitta opastöriserad ost som är svår att hitta i Frankrike (åtminstånne i vanliga butiker). Så några ostar måste jag bara köpa med mig, övriga tågresenärer får ursäkta eventuell lukt. Den här gången blev det en mycket vällagrad kittost som endast såldes hel i egen burk (den var lite rinnig). En hård fårost och en morbier även dessa opatöriserade.  Dessa njöt vi av på lördagskvällen med lite vin och bröd. Har ni vägarna förbi Linköping och inte är från någon av våra tre storstäder. Titta in på Norins ost, njut och köp. Tror inte en bättre ostbutik finns utanför storstadsområdena.

Det tredje jag köpte med mig denna gång var kalvdans. Inte heller detta går att köpa häruppe. Men i Linköping finns det från Rimfood i Rimforsa. Kalvdans som görs på råmjölk är en färskvara och förmodligen bökig för de stora kedjorna att sälja. Men som sagt i Linköping finns det på Hemköp. Annars är det ju en dessert som gjordes och åts i stora delar av landet förr i tiden.

I övrigt vad gäller helgens matsedel så har vi ätit:  Roquefortsallad,  oxfilé med pommes frittes, på franskt vis med lite dijonsenap till köttet. Sallad med valnöt, kycklingfilé med curry.

Vi testade även en för oss ny sak som vi ätit i Frankrike: Gurka med creme fraiche som vi åt med bröd. Sanslöst gott det med. Creme fraichen var dock lite tjockare än i vi var vana vid från Frankrike. Kanske man skall testa en annan sort eller röra om lite mer?

Annars så har jag hunnit med att plantera om blommor och uppdaterat hemsidan med tågbilder och bilder från Linköping.

Här lite bilder från Linköpingsbesöket.

Avresa från Ludvika. Vädret bådar inte gott

ett av två tågbyten

Trädgårdstorget & torgmarknad

väntar på bussen ?

Kunder vid ostaffären, Norins ost

skum Linköpingsbo, måste komma från Bankekind.

www.ingelaring.se

Ingela 

Inlagt 2007-05-20 18:21 | Läst 10093 ggr. | Permalink
Kalvdans kallade vi i Östergötland ute Kulla Norrgård i Klockrike där var jag bonde i 30 år Jag hade fotokurser i Klockrikegården. Men Kalvdansen Kallades Tjuskuttemunk/Bert
Svar från Ingela Ring 2007-05-20 21:09
Tjuskuttemunk... kul ord..nästan lika kul som shlaskimule.. Ni som inte vet, kanske kan gissa vad det är ;-)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg